Cukry Złożone


Wielocukry - czym są

Cukry złożone nazywamy inaczej oligosacharydami lub polisacharydami. Zaliczamy do nich np. skrobię oraz pektyny i celulozę (składniki błonnika). Proces ich trawienia jest znacznie dłuższy niż cukrów prostych. Nie powodują szybkiego wzrostu glukozy we krwi, dając uczucie sytości przez długi czas. Większość cukrów złożonych nie rozpuszcza się w wodzie, nie mają budowy krystalicznej i nie są słodkie. Cukry złożone w roślinach pełnią funkcję magazynu energii i szkieletu strukturalnego.


anomery glukozy

cukier na stoliku

Powstawanie

Cukry złożone powstają przez połączenie cukrów prostych wiązaniem glikozydowym. Wiązanie O-glikozydowe powstaje, gdy dochodzi do połączenia grupy hydroksylowej jednego cukru z grupą hydroksylową drugiego. W reakcji tej jeden pierścień traci grupę hydroksylową, a drugi wodór. Jako produkt reakcji powstaje także woda. Ten sposób powstawania cukrów złożonych, czyli kondensacja, pozwala na syntezę cząsteczek o różnej długości i strukturze.