Rodzaje cukrów złożonych (Przykładowe)
- Skrobia
- Materiał zapasowy u roślin. Występuje w ziemniakach i ziarnach zbóż. Występuje w postaci białego proszku bez smaku. Nie rozpuszcza się w zimnej wodzie, a z ciepłą tworzy kisiel. Jest trudnostrawna, więc zostaje poddana obróbce termicznej. Połączenie dwóch rodzajów wielocukrów: amilozy i amylopektyny.
- Glikogen
- Materiał zapasowy u zwierząt i grzybów. W organiźmie człowieka gromadzony w komórkach wątroby i mięśni. Ten zmagazynowany w mięśnich zostaje wykorzystany podczas m.in. wysiłku fizycznego. Synteza i rozkład glikogenu w wątrobie umożliwia utrzymanie prawidłowego poziomu glukozy we krwi. Składa się z 30 tysięcy jednostek glukozy i ma rozgałęzioną postać.
- Celuloza
- Pełni funkcję budulcową u roślin - buduje ich ścianę komórkową. Nie jest trawiona w organiźmie człowieka, ponieważ on nie wytwarza enzymów, które rozłożyłyby wiązania w cząsteczce celulozy. Wpływa korzystnie na funkcjonowanie układu pokarmowego, będąc składnikiem błonnika pokarmowego.
- Chityna
- Pełni funkcję budulcową u grzybów oraz stawonogów. Buduje ściany komórkowe grzybów i szkielet zewnętrzny stawonogów. Tworzy twarde struktury, które są odporne na uszkodzenia mechaniczne. Powstaje z wielu cząstek cukru prostego, przypominającego budową glukozę, ale zawierającą azot.
Darmowy hosting zapewnia PRV.PL